Wat is een schaamluis?

Wat is een schaamluis?

Wanneer je last hebt van schaamluizen, wordt dit veroorzaakt door de parasiet pediculosis pubis , ook wel ‘het platje’ genaamd wegens de platte vorm van het beestje. De schaamluis is een zeer klein insect met een grootte van amper 3 mm en heeft een geel-witte kleur. Dit insect is heeft geen vleugels en verplaatst zich dus door te kruipen van de huid of de haarwortels van de ene drager naar een andere drager. Aangezien schaamluizen dus helemaal niet kunnen springen, is het zo dat er een fysiek contact nodig is tussen een drager en een potentiële nieuwe drager.

Schaamluizen kunnen zich op verschillende plaatsen schuilhouden, maar het liefst van al houden ze zich schuil op warme en vochtige plaatsen waar (relatief) veel haargroei is. Ideaal om te vertoeven is voor hen dan ook de schaamstreek. Hier zitten ze altijd warm en ook de omgeving is er vrij vochtig. Meestal bevinden ze zich in het schaamhaar en de bilspleet, maar ze kunnen zich ook op andere plaatsen begeven. Schaamluizen zijn ook te vinden in borsthaar, okselhaar, haartjes bij de navel, zelfs aan de binnenkant van je dijen kunnen ze zich schuilhouden. De luizen zitten dicht tegen de wortel van de haartjes aan. Dit maakt het iets moeilijker om hen goed te kunnen opmerken. Maar voor mensen met goede ogen zijn ze vrij gemakkelijk te vinden dankzij hun geel-witte kleur.

Aangezien schaamluizen, net als andere soorten luizen, insecten zonder vleugels zijn, kunnen ze zich enkel en alleen verplaatsen door een contact tussen de drager en een potentiële nieuwe drager. Schaamluizen kunnen dus tijdens het vrijen en/of andere intieme contacten van de ene naar de andere partner kruipen. Om die reden worden de schaamluizen dan ook tot de seksueel overdraagbare aandoeningen (beter gekend als soa’s) gerekend. De schaamluizen luizen voeden zich met kleine hoeveelheden bloed die ze opzuigen via de huid. Deze beten en de rood-bruine uitwerpselen van deze kleine insecten brengen een afweerreactie van het lichaam teweeg. Hierdoor treedt er heel wat jeuk op. Deze jeuk kan serieus verergeren en zelfs leiden tot huidletsels als eczeem wanneer er niet (tijdig) wordt ingegrepen. Gelukkig zijn de vervelende jeuk en irritaties van deze kleine, onschuldige beestjes vlot en grondig te verhelpen.