Symptomen/klachten schaamluis

Symptomen/klachten schaamluis

Kort nadat je besmet bent met schaamluizen zullen de symptomen zich manifesteren. Ze manifesteren zich meestal zo’n 2 à 10 dagen nadat je er mee in contact bent gekomen. De symptomen die optreden bij schaamluizen zijn zowel bij mannen als bij vrouwen dezelfde.

De symptomen komen als volgt tot uiting:

  • De klachten waarmee het begint zijn rode stippen (dit zijn kleine bloedingen). Deze rode puntjes verschijnen op de plaats waar de luis heeft gebeten. Deze steken en de rood-bruine achterblijfselen geven heel wat jeuk en kunnen ook aanleiding geven tot allergische reacties van de huid.
  • De rode of bruine vlekjes die op het ondergoed zijn terug te vinden, zijn het gevolg van de ontlasting van de luizen.
  • Schaamluizen voeden zich door het opzuigen van bloed en dat zorgt voor vervelende jeuk die vooral ’s nachts de kop opsteekt. Deze erge jeuk geeft aanleiding tot irritatie, roodheid en een lichte zwelling van de huid. Wanneer er geen actie wordt ondernomen kunnen er op langere termijn zelfs huidletsels en eczeem ontstaan. Door voortdurend aan de huid te krabben raakt deze uiteraard nog meer geïrriteerd. Zo kan er zich bijkomend nog een bacteriële infectie voordoen. Dit dien je dan ook best te vermijden.
  • De schaamluizen zuigen zich vol met bloed en leggen neten, lichtbruine eitjes, dewelke zichtbaar zijn vastgeklit aan het schaamhaar. De neten zitten vastgeplakt vlakbij de plaats waar het haar uit de huid groeit. Ze komen uit na ongeveer 1 week.
  • De schaamluizen zijn zichtbaar op haar rondom de geslachtsdelen en de anus (het schaamhaar