Medicijnen schaamluis

Medicijnen tegen schaamluis

Schaamluizen kunnen dan wel onschuldige insecten zijn die hoogstens wat vervelende symptomen met zich meebrengen. Je bent ze liever kwijt dan rijk! Hoe onschuldig hun aard ook, ze verdwijnen niet door eens goed te boenen met zeep. Ook een uur in een heet bad gaan zitten, helpt je jammer genoeg niet van deze vervelende beestjes af. Een heet bad is op zich ook al niet zo’n goed idee… Maar wat werkt dan wel? Medicatie.

Om schaamluizen te bestrijden zijn er de dag van vandaag 2 anti-luis producten heel erg populair. Het betreft: permetrine crème 5% en malathion lotion 0.5%. Elk van beide producten hebben hun eigen specifieke werkingswijze om de schaamluizen te bestrijden. Beide middelen tegen schaamluis zijn te koop bij ieder apotheek en drogist en dat zonder recept.

Permetrine crème 5%

Twee uur voor het slapengaan smeer je de crème rond penis, vagina en bilspleet. Draag handschoenen bij het insmeren van de huid: je werkt namelijk met een insecticide! Zorg er ook voor dat de crème niet in aanraking komt met je slijmvliezen (zoals de ogen, mond, anus, vagina,enz.). Het kan ook nodig zijn om andere streken waar schaamluizen zich schuilhouden, te voorzien van deze crème. Na een inwerking van ongeveer 12 uur dien je de crème af te wassen. Doe dit grondig en maak hierbij gebruik van zowel water als zeep.
Het is ook belangrijk om niet in een warm bad water te gaan zitten. In warm water neemt je huid namelijk te veel permetrine op.

Malathion lotion 0.5%

Deze lotion dient 2 uur voor het slapengaan aangebracht te worden op droog haar. Draag ook hier handschoenen bij het insmeren van de huid. Zorg er ook voor dat de lotion niet in aanraking komt met je slijmvliezen (zoals de ogen, mond, anus, vagina,enz.). Het kan ook nodig zijn om andere streken waar schaamluizen zich schuilhouden, te voorzien van deze lotion. Na een inwerking van ongeveer 12 uur dien je de crème af te wassen. Doe dit grondig en maak hierbij gebruik van zowel water als zeep. Het is ook belangrijk om niet in een warm bad water te gaan zitten. In warm water neemt je huid namelijk te veel permetrine op. Verder is het bij deze lotion ook nog van belang om de eerste 24 uur na het gebruik ervan niet te gaan zwemmen. De chloor die aanwezig is in de meeste zwembaden gaat namelijk de werking van malathion tegen.

Na de behandeling van de plaatsen waar de schaamluizen zich bevinden, is het noodzakelijk het haar door te kammen met een luizenkam. Deze kam heeft zeer fijne tandjes en kan op die manier de dode luizen en neten uit het haar verwijderen. Hierna dien je het haar in kwestie gedurende 14 dagen elke dag een keer nat uitkammen. Na de allereerste week dien je de gekozen behandeling exact te herhalen. Deze keer wil je de neten aanpakken die in tussentijd zijn uitgekomen in het haar. Na deze tweede behandeling is het verstandig nog eens even na te kijken of alle luizen en neten effectief weg zijn. Laat dit (eventueel) door iemand anders doen of neem er even een vergrootglas bij om zeker te zijn.

Het is belangrijk dat je partner(s) zich ook behandelen. Anders kan je de schaamluizen nooit bestreden krijgen. Praat hierover en zoek samen naar een oplossing.

Na een zorgvuldige behandeling om de schaamluizen te bestrijden zullen deze vervelende beestjes voorgoed weg zijn. Vaak blijven er nog wel wat wondjes over of is de huid nog wat geïrriteerd. Dit kan nog een tijdje wat jeuk met zich meebrengen. Deze last van jeuk hoeft dus helemaal niet te betekenen dat de schaamluizen er nog zijn.